Безработицата в Нидерландия запазва нивото си

pixabay
share

През юли 370 000 души в трудоспособна възраст в Нидерландия са били безработни. Това е безработица от 3,6 на сто, което е приблизително същото като през май и юни, съобщава Статистическата служба на страната. През последните две години броят на хората, работещи с постоянни договори, непрекъснато се увеличава, особено в държавните институции и здравеопазването.

През последните три месеца броят на безработните е намалявал средно с 2000 души на месец. Броят на заетите лица е намалял със същия брой през този период, предаде БТА.

През юли в Нидерландия има и 3,2 млн. души, които нямат платена работа, но не се считат за безработни, тъй като не търсят активно работа или не са на разположение да започнат веднага. Това са предимно пенсионери или хора, които не могат да работят поради заболяване или инвалидност. Те не се считат за част от работещото население. През последните три месеца тази група се увеличаваше средно с 6000 души на месец.

Населението на Нидерландия достигна 18 милиона души

През последните две години броят на служителите с постоянен договор бавно, но стабилно нараства, сочат данните на статистиката. През второто тримесечие на 2024 г. служителите с постоянен договор са с 213 000 повече, отколкото през същото тримесечие две години по-рано. Това е увеличило процента на работниците с постоянни трудови правоотношения с техния работодател от 55,3 на сто на 55,9 на сто.

Най-голямото увеличение на броя на постоянните договори е в публичната администрация и държавните услуги. В този сектор броят на служителите с постоянни договори се е увеличил със 71 000 за две години.

В сферата на здравеопазването също се наблюдава голямо увеличение на броя на служителите с постоянни договори - 60 000.

Водещи новини

Още новини