ЕК изпраща България на съд заради правото на информация в наказателното производство

pixabay
share

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че нашата страна не е въвела правилно изискванията за правото на информация в наказателното производство. Крайният срок за въвеждане на правилата беше 2 юни 2014 година.

На 23 септември 2021 г. комисията изпрати официално уведомително писмо на България по този повод, на 28 септември 2023 г. изпрати мотивирано становище. България все още не е отговорила напълно на опасенията, като например неправилното въвеждане на приложното поле на правилата по отношение на онези, които на практика са заподозрени в извършването на престъпление, но срещу които все още не е предявено официално обвинение.

Това означава, че в България заподозрените без официално обвинение в извършването на престъпление не се ползват от правата, които им дава европейското законодателство, а това може да окаже значително въздействие върху справедливостта на съдебния процес срещу тях. Този въпрос засяга правилното въвеждане на материалните права, например правото на информация за правата, което според българското законодателство не се предоставя и на фактически заподозрените. Въпреки че България е предприела първи стъпки за справяне с установените проблеми, взетите допълнителни мерки все още не са достатъчни, пояснява ЕК, пише БТА.

30 август е крайният срок България да предложи еврокомисар

Допълва се, че европейските правила осигуряват взаимното признаване на присъдите между държавите от ЕС.

Водещи новини

Още новини