Европейската комисия: Румъния не е готова да приеме еврото

  • 26 юни 2024 16:47

  • 1175
  • 3
Европейската комисия: Румъния не е готова да приеме еврото
© pixabay

Румъния не отговаря на изискванията за въвеждане на еврото. Това е заключението на Европейската комисия след представения днес двугодишен Конвергентен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава БТА.

Документът разглежда готовността на още пет държави, които не са членки на еврозоната, но имат правното задължение да се присъединят според Договора за функциониране на ЕС - България, Чехия, Унгария, Полша и Швеция. 

В доклада се посочва, че Румъния не отговаря на четири критерия - за ценова стабилност, за публичните финанси, за обменния курс и за конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

Заключението на доклада е, че държавите членки, към които е насочен, показват разнородни резултати по отношение на номиналната конвергенция и че в момента нито една от тези страни не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната. България е единствената, която изпълнява всички критерии, с изключение на един, и чието национално законодателство може да се счита за съвместимо с нормите на икономическия и валутен съюз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1175 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ПеПерасти гадни, сър

2024.06.26 | 18:17

3
Сигурно на Кокорестия пИдИраст брат му е митнистър на финансите на Румъния та за това и те няма да влязат скоро
Balgaria

2024.06.26 | 17:17

1
Snaete li ruski esik?

2024.06.26 | 18:16

2
Заври си го отзадзе твоя руски език.

Добави коментар

Водещи новини