Трима проруски хакери арестувани в Испания за кибератаки

pixabay
share

Трима проруски хакери бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели, съобщи днес испанската полиция, цитирана от БТА.

Заподозрените са задържани за предполагаемо участие при кибератаки за отказ на услуга (DDoS) срещу публични институции и стратегически сектори, съобщи испанската Гражданска гвардия.

Не се уточнява дали на тримата заподозрени, които не са поименно назовани, са повдигнати обвинения.

Глобалният ИТ срив - причинен от дефектна актуализация

Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове на публични и частни организации в правителствени сектори, критични инфраструктурни обекти и основни услуги в държави, които подкрепят Украйна в конфликта с Русия.

Полицията пусна видео в социалната медийна платформа „Екс" на акция в дома на един от заподозрените, в който на стената има знаме със сърп и чук от съветската епоха.

„Тези компютърни атаки са организирани от хакерската група NoName057(16), (започнали) след нахлуването на Русия в Украйна и (които бяха) едни от най-активните", се казва в изявление на Гражданската гвардия.

„В собствения си учредителен манифест тази група признава, че те „ще реагират пропорционално в отговор на враждебни и открито антируски действия на западни русофоби".

Арестите са извършени в Манакор на испанския Балеарски остров Майорка и в Уелва и Севиля в Южна Испания, каза полицията и обяви, че разследването продължава.

Водещи новини

Още новини