Страните от ЕС отбелязват смесени резултати в интегрирането на украински бежанци

Gettyimages
share

Много страни членки на ЕС изпитват затруднения при интегрирането на украински бежанци на пазара на труда, съобщава БТА, като се позовава на доклад, публикуван от Германския институт за изследване на заетостта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14143

Институтът установи, че в началото на 2024 г. в Германия нивото на интеграцията е било 27 на сто. Що се отнася до други страни в Европа, Литва води с 57%, следвана от Дания с 53% и Полша с 48 процента. 

Страни като Финландия, Норвегия, Румъния и Испания са с най-нисък резултат - под 20 на сто. 

Половината от разселените украинци изразяват готовност да се върнат в страната си

"Страните, които имат по-голяма нужда от нискоквалифицирана работна ръка, имат по-голям коефициент на заетост", заяви Юлия Косякова от института. Самата тя също е с украински произход. Такива професии не изискват високо ниво на езикови и други умения и недостигът при тях може да бъде запълнен по-бързо.

В страни с растяща безработица конкуренцията за работа е по-голяма, което прави интеграцията по-трудна. Фактори като социалните мрежи също са от значение.

"Доброто владеене на английски сред населението също има положително влияние върху коефициента на заетостта, тъй като това ускорява интеграцията", каза изследователката от Германския институт за изследване на заетостта Ксения Гацкова.

В процеса на интегрирането Германия поставя ударението върху владеенето на немски език с цел ускоряване на процеса. 

"Опитът с бежанците в Германия между 2013 г. и 2019 г. показва, че инвестирането в образование увеличава шансовете човек да си намери работа и устойчивостта на интеграцията в средносрочен и дългосрочен план", казва Тереза Кох от института. 

Данни на германското правителство сочат, че повече от един милион души са избягали от Украйна в Германия от началото на войната - повечето от тях жени и деца. 

Според федералното правителство през април 135 000 от тях работят в Германия. През юни 112 000 все още са били в процес на интеграция, който е насочен основно към това те да научат немски език. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14143

Водещи новини

Още новини