Киберексперти: Олимпийските игри ще бъдат обект на множество руски кибератаки

Getty Images
share

Финландска компания в областта на киберсигурността очаква Олимпийските игри в Париж да станат обект на голям брой кибератаки, особено от страна на руски хакерски групи, сочи публикувано днес проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Експертите от финландската компания за киберсигурност "УитСекюър" (WithSecure) заявиха, че организаторите на тазгодишните летни олимпийски игри, които се провеждат в Париж, трябва да се подготвят за по-висок риск от кибератаки в сравнение с предишните издания "поради геополитическите сътресения".

В доклада си компанията посочва Русия като най-вероятния източник на кибератаки, като експертите твърдят, че са идентифицирали три групи, които възнамеряват да попречат на нормалното провеждане на игрите - спонсорирани от Москва групи, частни хакерски активисти и обикновени киберпрестъпници. 

Руските и беларуските спортисти имат право да се състезават на Олимпийските игри в Париж само под неутрален флаг поради войната на Москва в Украйна. Те също така са изключени от участие в церемонията по откриването и не им е позволено да имат каквато и да е връзка с военните, отбелязва ДПА.

"УитСекюър" вижда и повишен риск от кибератаки от страна на хакери от Китай, Северна Корея и Иран. Експертите посочват и хакерски групи и организирани киберпрестъпници извън Русия като потенциален рисков фактор. Основната цел на нападателите ще бъде да пробият мрежите на организаторите, за да криптират данни и да нарушат провеждането на събитието, смятат експертите.

Арести във Франция заради терористични заплахи за Олимпиадата

Групите на хакерските активисти, които обикновено се формират в каналите на платформата "Телеграм", често се фокусират върху т. нар. атаки за отказ на услуга (DDoS - Denial-of-service attack), като заливат уебсайтове със заявки за достъп с цел свалянето им.

"Групите на хакерските активисти са се появили около всички полюси на настоящите конфликти", казват експертите. "Проруски, проукраински, пропалестински и произраелски групи провеждат почти постоянно атаки за отказ на услуга (предимно) и хакване с цел изтичане на информация", допълват от компанията. 

Според проучването основните мрежи на Олимпийските игри са добре защитени срещу кибератаки, което означава, че рискът от смущения е нисък до умерен. "Въпреки това рискът за други мрежи, работещи външно, но все пак в сферата на Олимпийските игри, е умерен", се казва в заключението на доклада.

Водещи новини

Още новини