18-годишен е обвинен в планиране на атаки срещу зрители по време на Олимпийските игри във Франция

  • 31 май 2024 21:10

  • 1452
  • 1
18-годишен е обвинен в планиране на атаки срещу зрители по време на Олимпийските игри във Франция
© Gettyimages

Френските власти днес повдигнаха предварителни обвинения в тероризъм срещу 18-годишен мъж, обвиняван в план за нападение на зрителите на футболни мачове по време на Олимпийските игри в Париж, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Френското вътрешно министерство заяви, че това е първи подобен осуетен заговор, насочен срещу игрите, които ще започнат след осем седмици.

Задържаният е обвинен, че е планирал нападение, воден от идеологията на "Ислямска държава". Името на арестувания не се съобщава.

Франция разследва руска намеса в оскверняването на Мемориала на Холокоста в Париж

Мъжът е бил арестуван на 22 май от агенти на Генералната дирекция за вътрешна сигурност. Той е бил от Чечения, поясни френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Подозренията са, че арестуваният е планирал да атакува футболни мачове, които ще се провеждат в южния град Сент Етиен. Той планирал нападение и срещу полицейски служители.

Франция е в най-висока степен на тревога преди Олимпийските игри, които се очаква да привлекат милиони зрители в периода 26 юли-11 август.

Футболните мачове в рамките на игрите ще се проведат из градове в цяла Франция, но финалът ще бъде на "Стад дьо Франс" в Париж.

Дарманен заяви, че има много потенциални заплахи, включително и идващи от ислямистки екстремистки групировки, от екоактивисти, прибягващи до насилие, от крайнодесни групи, както и от кибератаки от Русия и от други противници.

Опасенията за сигурността са особено големи във връзка с церемонията по откриване на игрите, която ще доведе над 100 световни лидери във френската столица. Очаква се огромно множество от зрители да гледат откриването от двата бряга на река Сена. А церемонията включва преминаване на лодки със спортистите по реката в продължение на 6 километра.

Първоначално се предвиждаше на това събитие да има около 600 000 души. После броят беше сведен до 300 000 от съображения за сигурност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.01 | 23:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини