Поройни дъждове причиниха наводнения и щети в Германия

Pixabay
share

Германия се подготвя за нови поройни валежи днес, след като вчера бури причиниха големи наводнения, а службите за извънредни ситуации се отзоваха на многобройни сигнали в няколко части на страната, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Полицията съобщи, че службите са отговорили на над 100 сигнала за наводнени мазета и подлези след бурята и обилните валежи в югозападния град Ращат, разположен на около 90 км от Щутгарт. Няма информация за пострадали хора, но се очаква да има значителни щети.

Заради пороите е протекла вода и в книгохранилищата на Берлинската централна и регионална библиотека. В „Инстаграм“ публикация в профила на библиотеката се виждат служители, които изнасят кофи с вода от наводнените помещения.

"Там има стотици хиляди книги, някои от които са стари и са в голяма опасност", каза директорът на библиотеката Йонас Фанза пред телевизия Ер Бе Бе. Според телевизията в сградата се е спукала тръбата за отвеждане на дъждовната вода.

В провинция Хесен полицията и службите отстраняваха паднали дървета от две магистрали след силна буря и наводнения. В източната провинция Саксония влак се блъсна в две паднали дървета, но без да дерайлирал. Те вече са премахнати от релсите.

В южната провинция Бавария улици и мазета бяха наводнени, паднали са и дървета, съобщи говорител на контролния център на Пожарната служба в Розенхайм.

Порои и наводнения нанесоха щети в Източна Турция

Според Германската метеорологична служба още валежи и гръмотевични бури се очакват днес, най-вече в източната и южната част на Германия, както и в някои централни райони на страната.

Водещи новини

Още новини