Порои в Централна Турция: Един човек е загинал, друг - в неизвестност

  • 25 август 2024 20:23

  • 788
  • 0
Порои в Централна Турция: Един човек е загинал, друг - в неизвестност
© Pixabay

Поройни валежи се изсипаха в редица окръзи на Централна Турция, включително Кайсери, Кършехир, Кападокия, като взеха жертви и нанесоха големи материални щети.

Реки преляха, мостове се срутиха, къщи, работни места, ниви, обори бяха залети от водите, много хора преживяха големи тревоги, информира новинарската агенция Ихляс.

В централното село Узунали окръг Кайсери от падналите обилни валежи реката, която протича през селото, е преляла от коритото си и е причинила свлачища. Един човек е бил повлечен от водите на придошлата река. Притичалите се на помощ хора успели да го извадят от реката, но по пътя за болницата той починал в линейката. 

В село Бюнян, същия окръг, десетки къщи, обори с домашни животни и ниви са били наводнени, от образувалите се свлачища много хора не можели да излязат навън.

Един човек е в неизвестност и е издирван от спасителни екипи. Нанесени са щети върху колите и земеделската техника.

Валията на Кайсери Гьокмен Чичек заяви, че спасителни екипи на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/, пожарната служба, бърза помощ участват в спасителните действия. Хора, чиито къщи са под риск, са били евакуирани на безопасно място. 

Сред най-пострадалите окръзи е прочутата с природните си забележителности и с летящите балони област Кападокия. 

В централния град Невшехир, който се посещава от хиляди туристи заради причудливите скални образувания и пещери, свлачищата са причинили срутването на големи каменни късове, които са повредили десетки коли.

Порой заля Бургас

Спасителните екипи са спасили дядо и внуче, които се намирали в една кола. 

Валежите са засегнали и град Кахраманмараш, където буквално течали реки по улиците, хората не можели да излязат от домовете си. А онези, които били навън с автомобили, няколко часа останали блокирани в колите си. 

От централната метеорологична служба предупредиха за повишено внимание в окръзите в Централна Турция, където се очакват нови поройни валежи.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини