Създателят на „Уикилийкс” е на свобода

Getty Images
share

Край на сагата с преследването на Джулиан Асандж. Създателят на „Уикилийкс” е на свобода, твърдят от платформата.

Той е сключил сделка със Съединените щати, според която ще се признае за виновен по щатския закон за шпионаж.

Очаква се по-късно днес съд в Северните Мариански Острови - територия на САЩ в Тихия Океан, да го осъди на 62 месеца затвор, които ще се считат за вече излежани.

Висшият съд в Лондон даде ход на обжалването на екстрадицията в САЩ на Джулиан Асандж

„Това наказателно преследване не трябваше да се случва. Това е първият път в 100-годишната история на Закона за шпионажа, в който журналист или някой, който извършва журналистическа дейност, е преследван по този закон за получаване и разпространяване на информация. Това е нещо, което журналистите правят през цялото време. А журналистите, които отразяват националната сигурност, носят отговорността да се опитат да помогнат на всички нас да сме информирани за това какво прави властта”, смята изпълнителният директор на фондация „Електронни граници” Синди Кон, пише Нова.

През 2010 г. Асандж беше обвинен за най-големия теч на секретни документи в историята на американските военни сили. Чувствителната информация беше свързана с войните в Афганистан и Ирак. Срещу него се появиха и обвинения в сексуално посегателство, извършено в Швеция. Австралиецът се укриваше в Еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години, за да не бъде екстрадиран в Швеция. След това попадна в британски затвор, откъдето над четири години се бори срещу екстрадирането си в САЩ.

Водещи новини

Още новини