Австралийските лидери приветстват свободата на Джулиан Асандж, но за опозицията той не e мъченик

  • 28 юни 2024 14:14

  • 262
  • 4
Австралийските лидери приветстват свободата на Джулиан Асандж, но за опозицията той не e мъченик
© Getty images (архив)

Джулиан Асандж прекара първата си нощ от 14 години насам като свободен човек у дома в Австралия на фона на вчерашните предупреждения от консервативната опозиция към правителството да не представя основателя на "Уикилийкс" като герой, написа Ройтес, цитирана от БТА.

Асандж кацна снощи в Австралия и бе посрещнат от свои възторжени привърженици, след като се призна за виновен за нарушаване на американския Закон за шпионажа. След като пледира "виновен", той бе освободен от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, американска територия в западната част на Тихия океан, след като излежа повече от пет години в британски затвор с висока степен на сигурност.

Съпругата му - Стела Асандж- заяви, че е твърде рано да се каже какво ще прави съпругът ѝ по-нататък, и поиска личния му живот да бъде запазен в тайна.

"Джулиан планира да плува в океана всеки ден. Той планира да спи в истинско легло. Планира да опита истинска храна и да се наслаждава на свободата си", каза вчера тя на пресконференция в Канбера.

Поддръжниците на Асандж и защитниците на свободата на словото гледат на него като на жертва, защото е разкрил неправомерни действия и потенциални престъпления на Съединените щати, включително по време на конфликтите в Афганистан и Ирак, когато през 2010 г. "Уикилийкс" публикува хиляди секретни военни документи и дипломатически телеграми.

Правителството на САЩ обаче отдавна твърди, че действията му са били безразсъдни и че публикувайки имената на правителствени източници, той е изложил на риск живота на агентите.

Откакто бе освободен, Асандж не е говорил публично. През нощта съдия в американския щат Вирджиния официално сне всички останали обвинения срещу него.

Австралийските законодатели няколко години призоваваха за освобождаването на основателя на "Уикилийкс", а случаят му представляваше рядко срещан повод за напрежение в двустранните отношения със САЩ.

"От известно време насам лишаването от свобода на Джулиан Асандж бе трън в очите на тези отношения, то просто се промъкваше в периферията", заяви независимият депутат от Камарата на представителите на парламента на Австралия Андрю Уилки, съпредседател на парламентарната комисия, която се застъпваше за освобождаването на Асандж. "Това вече е поправено, така че сега виждам причина да съм много оптимистично настроен за двустранните отношения. Този трън е изваден", добави той пред журналисти.

Преди да попадне в затвора, Асандж, който се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години, се бореше да не бъде екстрадиран в Швеция по обвинения в сексуално посегателство, както и в САЩ, където срещу него бяха повдигнати 18 обвинения за престъпления, свързани с публикации на "Уикилийкс" на секретни американски документи.

Асандж не е мъченик

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе, който подкрепяше освобождаването на Асандж години преди да встъпи в длъжност през 2022 г., го приветства у дома в телефонен обаждане. Той заяви, че е "провел много топъл разговор" с Асандж.

Консервативната опозиция обаче изрази безпокойство относно представянето на Асандж като герой, след като той прекара повече от десетилетие в опити да избегне наказателно преследване, а след това се призна за виновен по едно обвинение в заговор за получаване и разкриване на класифицирани документи за националната отбрана.

Лидерът на опозицията в Сената (горната камара на австралийския парламент) Саймън Бирмингам приветства освобождаването на Асандж, но заяви, че основателят на "Уикилийкс" не е "никакъв мъченик" във връзка с масовото изтичане на данни.

"Това не беше журналистически акт. Не беше като да са редактирани или подредени в категории документи. Това беше просто изсипване на данни накуп, изхвърляне на данни от теч на информация и изхвърляне на данни, което доведе до последствия за САЩ по отношение на начина, по който те управляват своите операции и своите служители, поради рисковете за безопасността, които бяха създадени", каза той.

Той предупреди Албанезе да не среща с Асандж и заяви, че празненствата около освобождаването му вероятно ще доведат до безпокойство сред членовете на Конгреса на САЩ. "Подозирам, че има не малко хора в Конгреса на САЩ и на други места, които биха се учудили и биха сметнали за неподходящо Антъни Албанезе така публично и лично да приветства Джулиан Асанж обратно в Австралия", каза той.

Министърът на външните работи на Австралия Пени Уонг заяви, че освобождаването на Асандж не представлява заплаха за австралийско-американските връзки.

Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че участието му в решението по делото на Асандж е било много ограничено, и потвърди позицията си, че действията му на Асандж са изложили на риск живота на хора, въпреки че американският съдия, приел признаването му на вина, заяви, че не е имало преки жертви от действията му.

Белият дом не е бил по никакъв начин замесен в случая, заяви говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби и добави, че това е дело, което е в сферата на компетенция на Министерството на правосъдието на САЩ.

Създателят на „Уикилийкс” е на свобода

Последвайте канала на

Novini.bg
262 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЧ

2024.06.28 | 19:23

4
ГЛАВАТА В ПЛИК
ГОВ НО

2024.06.28 | 19:15

3
КЪДЕ ДА ТИ ПРАТИМ ФЛАШКИТЕ
ЦРУ

2024.06.28 | 19:13

2
ПЕ ДЕРАСТ ПРОВОКАТОР

2024.06.28 | 17:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини