Германските провинции обсъждат съвместно нови закони срещу кибертормоза

Pixabay
share

Вътрешните министри на федералните провинции на Германия проучват възможността да въведат отделен наказателен кодекс срещу кибертормоза, предаде ДПА.

Предложение за това влезе в проекторезолюция, обнародвана в навечерието на среща на вътрешните министри в град Потсдам, до столицата Берлин, която ще се проведе от утре от петък.

"Кибертормозът е разрастващо се явление, което досега е подценявано, въпреки че от неговите последствия има пострадали хора в много сфери на живота", заяви вътрешният министър на източната провинция Бранденбург Михаел Щюбген.

Той внесе проекторезолюцията в дневния ред на конференцията, която понастоящем председателства. Предложението първо ще бъде разгледано от правосъдните министри на германските провинции.

Всяко шесто дете в училище е ставало жертва на кибертормоз

Щюбген заяви преди няколко месеца, че докато кибертормозът често засяга жени и деца, в същото време враждебността и заплахите срещу общински служители и хора на изборни длъжности в местната власт са нараснали до тревожна степен.

Германското списание "Шпигел" написа, че според министерството на правосъдието на Германия настоящият наказателен кодекс санкционира кибертормоза "по начин, съответстващ на престъплението и вината". От друга страна, се проучва вероятната потребност от промяна "по отношение на изискванията съгласно директивата на ЕС за борба с тормоза над жени и с домашното насилие", отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини