Германия констатира, че броят на десните екстремисти нараства

Getty Images
share

Германската служба за вътрешно разузнаване заяви, че броят на десните екстремисти, които са под наблюдение, продължава да расте, предаде ДПА.

"Наблюдаваме ново нарастване на броя на десните екстремисти, склонни към насилие", отбеляза ръководителят на службата Томас Халденванг. Неговата служба планира да представи годишния си доклад за 2023 г. през следващата седмица.

Увеличението с около 14,5 %, или 38 800 лица, отчетено за 2022 г., се дължи главно на факта, че за първи път отделни фракции от партията "Алтернатива за Германия" са под наблюдение като екстремистки организации. Според службата около 10 200 членове на партията и нейното младежко крило могат да бъдат класифицирани като десни екстремисти.

През март 2021 г. германската служба за вътрешно разузнаване класифицира "Алтернатива за Германия" като предполагаема екстремистка група. Оттогава "тенденциите за десен екстремизъм в партията се засилиха", каза Халденванг.

Льо Пен къса с Алтернатива за Германия заради оправдаване на нацистките SS

В източните германски провинции Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия фракциите на партията на провинциално ниво са класифицирани като екстремистки.

Основна характеристика на "Алтернатива за Германия" е твърдата ѝ позиция срещу имигрантите, като партията се възползва от нарасналата загриженост сред много германски избиратели за увеличаващия се брой на хората, търсещи убежище в страната, отбелязва ДПА.

На изборите за Европейски парламент в неделя "Алтернатива за Германия" се класира на второ място с 15,9%, което е най-добрият резултат на партията досега в национален мащаб. Тя изпревари Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини