Загина полският граничар, наръган от мигрант на границата с Беларус

Getty images (архив)
share

Полският граничар, ранен преди девет дни при нападение с нож на границата с Беларус, почина от раните си, предаде ДПА, като се позова на властите във Варшава.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1614

Лекарите не успяха да спасят живота му.

По данни на властите в началото на миналата седмица мигрант нападна и рани тежко с нож служителя. Първоначално раненият бе откаран в местна болница и опериран там, но по-късно се наложи да бъде преместен в болница в столицата.

Мигранти се опитаха да нахлуят в Полша от Беларус. Пострада полицай

Случаят предизвиква вълна от спорове в страната, отбеляза ДПА, цитирана от БТА. Малко след нападението с нож министър-председателят Доналд Туск обяви, че Полша отново ще установи 200-метрова буферна зона по протежение на границата си с Беларус, която е и външна граница на Европейския съюз.

Полша и ЕС обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко, че умишлено докарва мигранти от кризисни региони до външната граница на ЕС, за да оказва натиск върху Запада.

През лятото на 2022 г. Полша обезопаси границата с Беларус с ограда с височина 5,5 метра и система на електронно наблюдение. След построяването на оградата бе отменена установената преди това 3-километрова буферна зона по протежението на границата.

Въпреки издигането на граничните укрепления мигранти всеки ден опитват да преминат външната граница на ЕС.

Туск: Полша връща буферната зона по границата с Беларус

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1614

Водещи новини

Още новини