Туск: Полша връща буферната зона по границата с Беларус

  • 29 май 2024 12:29

  • 468
  • 1
Туск: Полша връща буферната зона по границата с Беларус
© Getty Images

Полша ще върне 200-метровата буферна зона по границата с Беларус в началото на следващата седмица, каза днес премиерът Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. Мярката беше наложена след нападение срещу полски войник на границата миналата седмица, който е с животозастрашаващи наранявания.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1587

Границата се превърна в огнище на напрежение между двете страни, откакто мигрантите започнаха да се стичат там през 2021 г., след като Беларус, която е близък съюзник на Русия, откри туристическа агенция в Близкия изток, за да предлага неофициален маршрут към Европа. Европейският съюз посочи, че това е било направено с цел да се предизвика криза.

Минск отхвърли обвиненията, че помага на канали за трафик на хора към полската граница. 

„Беше ни препоръчано да възстановим бързо 200-метровата буферна зона, където е възможнo. Готови сме да приемем такова решение в началото на следващата седмица“, каза Туск на пресконференция близо до границата. 

Буферната зона, която не позволява на граждани и хуманитарни работници да се доближават до граничната бразда, беше въведена първоначално през 2021 г. от предишното националистическо правителство на партията „Право и справедливост“ (ПиС).

По онова време правозащитници критикуваха стъпката като казаха, че тя влошава усилията да се помага на мигрантите, сред които жени и деца, блокирани на границата.

Туск представя плана в размер на 2,5 млрд. долара за укрепване на източната граница на Полша

През последните седмици броят на мигрантите, опитващи се да пресекат нелегално границата, се увеличи, а граничната охрана съобщи за няколко насилствени инцидента.

Вчера полски войник получи животозастрашаващи наранявания, след като беше наръган през граничната ограда.

Министърът на отбраната Владислав Кошинят-Камиш каза, че Полша е готова да увеличи броят на войниците на границата, които в момента са 5500, без да уточни с колко повече. 

Варшава планира да похарчи 10 милиарда злоти (2,55 млрд. долара) за засилване на границата си с Беларус, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 15:47

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини