Британското разузнаване: Руските сили са постигнали незначителен напредък в Източна Украйна

Getty Images/Guliver
share

През последните 72 часа основните настъпателни усилия на руските сили в Източна Украйна вероятно са били в Авдеевското и в Покровското направление, където се отчита високо ново на оперативна активност, предаде Укринформ, като се позова на британското министерство на отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

В сводката на британското ведомство, публикувана в "Екс", се казва, че руските сили са постигнали незначителен напредък в северната част на този сектор към селищата Сокил и Евгенивка. По паралелна настъпателна ос на около три километра по-на юг руските сили вероятно напредват към покрайнините на Новоселивка Перша. По-на юг руските сили не са постигнали значителен напредък, въпреки ожесточени атаки срещу украинските позиции западно от селището Нетайлове, което се намира на магистралата Е50, се казва още в сводката.

Освен това се съобщава, че руските атаки срещу селището Невелске са били отблъснати и селото вероятно все още е в украински ръце.

"През следващата седмица този сектор вероятно ще продължи да бъде район на значителен оперативен фокус, тъй като руските сили се опитват да поддържат оперативно темпо на фона на сериозни загуби", смята британското разузнаване.

Украински ракети поразиха ферибот край Крим и петролен терминал в руския Краснодарски край

Междувременно при руска ракетна атака рано тази сутрин срещу град Днепропетровск в централната част на Украйна бяха ранени осем души, включително две деца и беше повредена цивилна инфраструктура, казаха украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Украинските ВВС казаха, че са свалили две крилати ракети "Искандър-К" над региона. Парчета от ракетите повредили цивилна инфраструктура, причинили пожар и ранили жители, каза областният управител Сергий Лисяк.

Кметът на Днепропетровск Борис Филатов добави, че са били повредени най-малко 47 жилища и училище.

Снощи руските сили също така пуснали четири дрона. Украинските ВВС казаха, че успели да свалят два от тях над Черниговска област в северната част на страната, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14011

Водещи новини

Още новини