Дания разреши Украйна да ползва изтребителите F-16 за удари по военни цели в Русия

Gettyimages
share

Дания разрише на Украйна с дарените от страната изтребители F-16 да се атакуват цели в Русия. Това каза датският външен министър Ларс Льоке Расмусен, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14023

Той заяви, че още от началото на процеса по вземане на решение относно доставките на самолети F-16 за Украйна на Дания ѝ е било известно, че тези изтребители са дарявани на Украйна за отбрана и могат да се използват срещу руски военни цели, включително на руска територия.

„Краткият отговор е „Да“. Това не е нова позиция, тя е част от нашия принос. Когато обсъждахме това с нашата комисия по външни работи в датския парламент, от самото начало го заявихме много ясно - че това е част от отбраната, която вероятно ще предполага и атаки по военни обекти на руска територия", отбеляза датският министър.

Чехия: Няма проблем Украйна да нанася удари на руска територия

Дания планира да предостави първите изтребители F-16 най-рано това лято, а Нидерландия – по-късно през есента. Копенхаген е един от инициаторите на т. нар. „самолетна коалиция за Украйна”.

На 16 май Дания обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 750 млн. евро. Пакетът ще укрепи противовъздушната отбрана и артилерийския потенциал на Украйна. Дания проучва също възможностите за инвестиране в украинската военна промишленост.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14023

Водещи новини

Още новини