Грузински неправителствени организации ще обжалват закона за "чуждото влияние" пред КС и ЕСПЧ

Gettyimages
share

Група от грузински неправителствени организации (НПО) съобщиха днес, че се готвят да обжалват пред Грузинския конституционен съд закона за „чуждестранното влияние“, който беше приет от парламента във вторник и предизвика политическа криза в страната, предадоха медиите в Грузия, цитирани от БТА.

Грузинската информационна агенция „Интерпрес“ съобщи, че групата от организации се готви да отнесе въпроса и до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).  

Във вторник грузинските депутати отхвърлиха президентското вето и приеха закона. Това предизвика един от най-големите протести в южнокавказката страна след обявяването на независимостта ѝ от СССР през 1991 г.

Близо 200 грузински НПО отказват да спазват закона за "чуждестранните агенти"

Съгласно закона всички организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина ще трябва да се регистрират като „агенти на чуждестранно влияние“ с много изисквания за регистрацията и наказателни глоби за нарушения.

Гласуването създава предпоставка председателят на парламента да подпише законопроекта в близките дни и той да влезе в сила, въпреки критиките от страна на САЩ и европейските държави, според които той е авторитарен, повлиян е от Русия и подкопава прозападната външна политика на Грузия.

Грузинското правителство твърди, че законопроектът е необходим за насърчаване на прозрачността и за гарантиране на суверенитета на страната срещу опитите на Запада, както твърди Тбилиси, да въвлече Грузия в конфронтация с Русия.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която се противопоставя на законопроекта, призова разединената опозиция в страната да се обедини против закона преди парламентарните избори, насрочени за 26 октомври.

Водещи новини

Още новини