Грузинският парламент одобри на първо четене широкообхватни ограничения на правата на ЛГБТ общността

  • 27 юни 2024 17:48

  • 487
  • 12
Грузинският парламент одобри на първо четене широкообхватни ограничения на правата   на ЛГБТ общността
© Getty images (архив)

Грузинският парламент одобри на първо четене пакет законопроекти, съдържащи радикални ограничения на правата на ЛГБТ общността, включително забрана на "пропагандата" на еднополовите връзки и на операциите за смяна на пола, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пакетът, предложен от управляващата партия "Грузинска мечта", би могъл да забрани провеждането на гей паради и публичното показване флага с дъгата на ЛГБТ общността. Той трябва да бъде одобрен на още две четения, преди да се превърне в действащ закон.

Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили каза по-рано този месец, че депутатите ще гласуват законопроектите на второ и трето четене едва по време на есенната парламентарна сесия - непосредствено преди парламентарните избори, насрочени за 26 октомври.

Той посочи, че те са необходими, за да се контролира "ЛГБТ пропагандата", която според него "променя традиционните отношения".

Законите също така ще забранят на нехетеросексуални хора да осиновяват деца и ще попречат на хората да променят пола си в документите за самоличност. Няма да се разрешават и публични събрания, на които се популяризират еднополовите връзки.

Ако текстовете бъдат приети "ЛГБТ пропагандата" в образователната система ще бъде забранена, а телевизионните оператори няма да имат право да показват интимни сцени между представители на един и същи пол.

Правата на ЛГБТ общността са противоречиви в дълбоко религиозната Грузия, където Православната църква се радва на голямо обществено уважение.

Проучванията на общественото мнение показват широко разпространено неодобрение на еднополовите връзки, а ежегодното шествие „Прайд“ в Тбилиси неведнъж е било подлагано на физически нападения от страна на консервативни протестиращи. Конституцията на Грузия забранява еднополовите бракове.

Гиорги Табагари, основател на "Тбилиси прайд", каза, че пакетът закони ще направи "непоносим" живота на ЛГБТ хората в Грузия. "Бъдещето на хомосексуалните хора в Грузия изглежда доста мрачно, ако анти-ЛГБТ законопроектите бъдат приети", добави той.

Гласуването беше проведено на фона на политическо напрежение в южнокавказката страна след поредица от огромни протести срещу закона за "чуждестранните агенти", който беше приет по-рано този месец.

Предложените мерки вероятно ще подхранят опасенията на Европейския съюз и САЩ относно политическата посока на Грузия, след като те разкритикуваха закона за чуждестранните агенти, който според критиците е вдъхновен от Русия и е репресивен.

Жозеп Борел: Поддържането на връзки с Владимир Путин е несъвместимо с общото европейско бъдеще

Миналата седмица посланикът на Европейския съюз в Грузия заяви, че процесът на присъединяване на страната към блока на практика е бил спрян от законодателството в парламента.

Традиционно прозападно настроена от момента на обявяването на независимостта след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Грузия напоследък се стреми да възстанови връзките си с Русия, която наложи свои собствени ограничения на правата на ЛГБТ общността.

Грузинското правителство посочи, че законът за чуждестранните агенти е необходим за борба с "псевдолибералните" ценности, налагани от чужденци, и за насърчаване на грузинския суверенитет.

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Опозиционните партии, повечето от които бойкотират парламента, определиха анти-ЛГБТ законопроектите като опит на "Грузинска мечта" да привлече консервативно настроените избиратели преди вота през есента.

Последвайте канала на

Novini.bg
487 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Тенев

2024.06.29 | 08:08

12
Поклон!
adsl

2024.06.27 | 22:37

11
BRAVO BRAVO BRAVO

2024.06.27 | 22:19

10
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.27 | 20:21

9
Отбелязахте ли че Кобахидзе е заплашван от еврокомисар дори комисаря си призна че може да му се случи случка като на фицо

2024.06.27 | 20:11

8
ИЗЛИЗА , ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПЕДЕРАСИ. А СМЕ БИЛИ ХОРА.КАКВО СТАНА! "ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ "
Емѝ...

2024.06.27 | 19:34

5
ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ ОСТАВАТ ТУРСКИ ВИЛАЕТИ. Слава Украини ✌️ Слава демокрации Слава ЛГБТ+

2024.06.27 | 20:07

7
ти нормален ли си?!
Рт

2024.06.27 | 19:50

6
Браво
Оня с магарешкия..

2024.06.27 | 19:23

4
Едно голямо БРАВО!!!

2024.06.27 | 19:20

3
ГРУЗИЯ И АРМЕНИЯ ОСТАВАТ ТУРСКИ ВИЛАЕТИ.
БАТЕТО

2024.06.27 | 18:49

2
Евала!!!

Добави коментар

Водещи новини