Парламентарна комисия отхвърли ветото на президента на Грузия върху закона за чуждестранните агенти

  • 27 май 2024 14:20

  • 355
  • 5
Парламентарна комисия отхвърли ветото на президента на Грузия върху закона за чуждестранните агенти
© Getty Images архив

Комисия към грузинския парламент отхвърли днес ветото, наложено от президентката на Грузия Саломе Зурабишвили на 18 май върху спорния закон за чуждестранното влияние, който предизвиква вълни от протести седмици наред, предаде Асошиейтед прес.

След този ход на правната комисия към парламента следва гласуване с участието на всички депутати утре, за да бъде анулирано ветото на Зурабишвили. Според нея и други опоненти на нормативния акт, наричан и закон за чуждестранните агенти, той ще ограничи медийната свобода и ще възпрепятства присъединяването на страната към Европейския съюз.

Законопроектът беше одобрен от депутатите от управляващата партия "Грузинска мечта" и техните съюзници в парламента. Мнозинството е налице за утрешния вот, за да бъде обезсилено ветото на Зурабишвили, посочва АП, цитирано от БТА.

Протестите бушуват периодично в столицата Тбилиси, а президентката Зурабишвили и министър-председателят Иракли Кобахидзе се критикуваха взаимно в речите си вчера, по време на честването на Деня на независимостта на Грузия, отбелязва Асошиейтед прес.

Грузинският президент наложи вето на закона за "чуждестранните агенти"

"Докато сянката на Русия отново се спуска на нас, партньорството и сближаването с Европа са истинският път към запазването и укрепването на независимостта и мира", заяви Зурабишвили.

"Единството и разумните действия на народа и избраното от него правителство ни дадоха възможност да поддържаме мира в страната през последните две години въпреки заплахите за съществуването ни и многократните предателства", заяви на свой ред Кобахидзе.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
355 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.27 | 16:15

5
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
НИКО

2024.05.27 | 15:01

4
ГРУЗИНЦИТЕ СПАСИХА ДЪРЖАВАТА СИ, НЕ ДОПУСНАХА ШОРОШИТЕ
4

2024.05.27 | 14:44

3
И в Грузия сатанистите пробват "майдан", но няма да стане...
4

2024.05.27 | 14:43

2
И в Грузия сатанистите пробват "майдан", но няма да стане...
майдан,а

2024.05.27 | 14:35

1
2-та Украйна.

Добави коментар

Водещи новини