Орбан: След европейските избори Льо Пен и Джорджа Мелони трябва да работят заедно

Gettyimages
share

Лидерите на крайната десница в Италия и Франция Джорджа Мелони и Марин льо Пен трябва да засилят сътрудничеството помежду си след изборите за Европейски парламент следващия месец, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от БТА.

Запитан по време на интервю за френското списание „Поан“ дали след изборите неговата партия ФИДЕС все още планира да се присъедини към групата "Европейски консерватори и реформисти" в Европейския парламент, водена от италианския премиер Джорджа Мелони, Орбан отговори: „Да, това е все още на дневен ред“.

Той допълни, че сега „всичко ще бъде пренаписано“, след като конкурентната група „Идентичност и демокрация“ на Льо Пен изгони от редиците си ПП „Алтернатива за Германия“, която според Орбан е основното препятствие за сътрудничеството между двете групи в ЕП.

Льо Пен къса с Алтернатива за Германия заради оправдаване на нацистките SS

В същото интервю Орбан заяви, че страната му все още обсъжда дали да подкрепи кандидатурата на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, допълвайки, че претендентът в миналото е изразявал „проблематични“ мнения.

„От една страна той заяви, че Унгария трябва да излезе от Европейския съюз, а от друга, че трябва да бъдем поставени на колене. Това не е най-добрият начин да спечели подкрепата ни“, заяви Орбан.

Водещи новини

Още новини