Испания призна Палестина за независима държава

Getty Images, архив
share

Испанското правителство официално призна Палестина за независима държава, след като за това беше взето решение миналата седмица съвместно с Норвегия и Ирландия, предадоха ДПА и Франс прес.

„Това е историческо решение, което има една цел: Да помогне на израелците и палестинците да постигнат мир“, каза испанският премиер Педро Санчес.

Санчес заяви това, преди Министерският съвет да даде официалното си одобрение.

Не е работа на Испания „да определя границите на други държави“, каза Санчес в контекста на дебата около границите на Палестина.

Държавата Палестина "преди всичко трябва да бъде възможна“, каза той.

„Западният бряг и ивицата Газа трябва да са свързани с коридор, с Източен Йерусалим като столица и обединени от легитимното правителство на Палестинската автономия“, каза Санчес.

Израел е „приятелска нация, която уважаваме, която ценим и с която искаме да имаме възможно най-добрите отношения“, каза испанският премиер, като допълни, че решението на правителството не е насочено срещу Тел Авив, пише БТА.

Испания дава на Украйна въоръжение за 1 милиард евро

Той заяви, че правителството му се противопоставя на групировката „Хамас“ и категорично осъжда нападенията, които бойците ѝ извършиха срещу Израел на 7 октомври.

Въпреки това признаването е "единственият път към решение за две държави", каза Санчес.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Водещи новини

Още новини