Норвегия приветства "знаковия момент" за палестинската държавност

  • 28 май 2024 16:05

  • 1082
  • 1
Норвегия приветства "знаковия момент" за палестинската държавност
© Getty Images/Guliver

Норвежкият министър на външните работи Еспен Барт Ейде нарече признаването от норвежка страна на палестинската държавност "знаков момент" и отправи критики срещу Израел, предаде ДПА.

"Вече повече от 30 години Норвегия е един от най-силните застъпници за палестинската държавност. Днес, когато Норвегия официално признава палестинската държава, е знаков момент в отношенията между Норвегия и Палестина", заяви Ейде в изявление, публикувано днес от норвежкото министерство на външните работи.

Правителството на Норвегия, което обяви намеренията си за признаване на палестинска държава заедно с Испания и Ирландия миналата седмица, се надява че това ще даде нов тласък на дискусията за двудържавно решение на конфликта, посочва ДПА.

Ейде каза още, че признаването представлява ясен израз на подкрепа за умерените сили сред израелците и палестинците. Той заяви, че е уверен, че палестинското правителство ще положи основите на управление както на Западния бряг, така и в ивицата Газа, след като бъде договорено прекратяване на огъня във войната, която продължава от 7 октомври.

Ирландия призна Палестина за независима държава

"Жалко е, че израелското правителство не показва признаци, че участва конструктивно. Международната общност трябва да засили политическата и икономическата си подкрепа за Палестина и да продължи да работи за двудържавно решение", добави той.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1082 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sa

2024.05.28 | 22:41

1
Bravo na Norvegija gordeja se sas Norvegija

Добави коментар

Водещи новини