Словенското правителство прие решение за признаване на палестинската държава

  • 30 май 2024 17:30

  • 699
  • 1
Словенското правителство прие решение за признаване на палестинската държава
© Getty Images/Guliver

Словенското правителство прие на заседание днес решение за признаване на палестинската държава, съобщи словенският премиер Роберт Голоб, цитиран от словенската национална телевизия РТВ Сло.

„Правителството прие решението да признае държавата Палестина като независима и суверенна страна с границите, определени от ООН. Става въпрос за границите от 1967 г., границите, които трябва да се договорят със засегнатите страни в бъдещо мирно споразумение“, обясни Голоб на пресконференция след правителственото заседание.

Очаква се следващия вторник парламентът да потвърди решението, с което процедурата за признаване на Палестина като държава ще бъде официално приключена.

Голоб посочи, че решението е послание към Палестина и Израел, че Словения иска възможно най-скорошно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

„Това признаване не е насочено срещу никого, дори срещу държавата Израел, това е послание за мир. Вярваме, че днес настъпи моментът, в който трябва всички, целият свят, да действаме в една посока – посока, която носи траен мир в Близкия изток и това е решението с две държави“, подчерта словенският премиер. „Това означава признаване и на двете държави – палестинската и израелската“.

Решението на правителството на Словения идва само два дни след като Испания, Норвегия и Ирландия признаха палестинскатa държава - ход, който беше осъден от Израел, припомня Асошиейтед прес.

Ирландия призна Палестина за независима държава

С този ход Словения ще стане десетият член на 27-членния Европейски съюз, който официално признава палестинската държава. Норвегия не е член на ЕС, но външната ѝ политика обикновено е съобразена с блока.

Словения започна процеса на признаване в началото на май, но каза, че ще изчака, докато ситуацията в продължаващата война между Израел и Хамас в Газа се подобри.

Голоб каза тази седмица, че ускорява процеса в отговор на последните атаки на Израел срещу Рафах, които накараха повече от 1 милион палестинци да избягат.

Повече от 140 държави признават палестинска държава - повече от две трети от ООН.

Израел започна нападението след извършената от Хамас атака на 7 октомври, при която екстремисти нахлуха през границата с Газа в Израел, убивайки 1200 души и вземайки около 250 заложници. Въздушните и сухопътните атаки на Израел оттогава са убили 36 000 палестинци, според Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и цивилни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БРАВО

2024.05.30 | 17:47

1
ИЗРАЕЛ СА ЦИОНИСКИ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ!

Добави коментар

Водещи новини