Великобритания разширява плана си за депортиране на мигранти в Руанда

pixabay
share

Великобритания може да изпраща в Руанда повече кандидати за убежище, след като правителството разшири плана си за депортиране, съобщава Би Би Си.

Съгласно първоначалния план само пристигналите в Обединеното кралство на или след 1 януари 2022 г. могат да се считат за подходящи за депортиране.

Сега обаче споразумението между Лондон и Руанда се разширява, така че да включва хора, на които вече е отхвърлен или оттеглен иск за убежище и не могат да обжалват.

Организации заявяват, че ще започнат правно оспорване на предложенията.

Плановете за изпращане на някои мигранти в Африка срещнаха яростни критики и схемата все още може да бъде блокирана в съда.

Asylum Aid - една от водещите организации във Великобритания, която помага на жертви на изтезания и трафик, е сред заявилите, че подготвят правни действия.

По-рано тази седмица Върховният съд на Северна Ирландия постанови, че големи части от Закона за нелегалната миграция не трябва да се прилагат в Северна Ирландия, защото нарушават законите за правата на човека.

Решението повдига сериозни въпроси относно дългосрочната изпълнимост на плана.

Министерството на вътрешните работи на страната увери, че решението няма да засегне "кохортата, която в момента е задържана", тъй като те "не попадат в обхвата на Закона за нелегалната миграция" и "могат да бъдат премахнати чрез съществуващото законодателство".

Неполучилите убежище лица вече отговарят на условията за схемата за доброволно извеждане от страната, съгласно която им се предлагат до 3000 паунда, за да се преместят в източноафриканската държава. Не се уточнява колко хора са приели предложението, обявено през април.

Риши Сунак: Нищо няма да спре депортирането на мигранти в Руанда

Последното решение предполага, че хората, които не са съгласни да отидат доброволно в Руанда, все още могат да бъдат задържани и депортирани.

Правителството посочи, че на неполучилите убежище ще бъде предложен и пакет за подкрепа с продължителност до пет години, който включва разпоредби за образование, обучение, заетост и настаняване.

Според данни на правителството само през миналата година са били отказани 24 310 молби за убежище, а 24 027 са били оттеглени.

"На онези, които нямат право да останат в Обединеното кралство, не трябва да им се позволява да остават", заяви вътрешният министър Джеймс Клевърли при обявяването на разширяването на плана.

"Имаме сигурна трета страна, готова и чакаща да приеме хора, да им предложи подкрепа във всички области и да помогне да изградят отново живота си".

Министерството на вътрешните работи съобщи, че първите полети до Руанда ще се извършат след девет седмици.

Водещи новини

Още новини