Доц. Милен Иванов за атентата срещу Фицо: Късмет, че не е убит, охраната му допусна грешки

share

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо. С опасност за живота е. Според бившия зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов е логично една от версиите за атентата да е заради позицията му за Украйна.

"Тази версия се тиражира и от водещите медии в света. Други версии едва ли можем да генерираме. Позицията на Фицо, след като стана премиер на Словакия, е такава, каквато той я декларираше преди да заеме поста. Много прилича на позицията на Орбан", обясни той в "Денят ON AIR".

Според медии стрелбата по премиера е извършена от 71-годишен.

"На 71 години човек има трезва преценка за битието и бъдещето си. На 71 години, ако осъзнато извършиш такъв атентат, трябва си наясно, че животът ти ще свърши в затвора. Този човек е мотивиран. На кадрите се вижда, че той не бяга", коментира доц. Иванов.

Къде е пистолетът, с който беше прострелян Роберт Фицо?

Според него охраната е допуснала няколко грешки при атентата.

"Когато стрелецът стреля, те скочиха да се бият с него, вместо да защитят с телата си охраняваното лице. Неподготвена охрана. Тези хора не са сработени в добър екип. В тази ситуация трудно може да реагира", анализира бившият зам.-ректор на Академията на МВР пред Bulgaria ON AIR.

По думите му службите трудно могат да се справят с такъв атентат, тъй като се организира от един човек.

"Никой не е застрахован. Атентатът показва, че в Европа се прекрачват граници на разумното говорене, правене на политика. Ако този процес не спре, нещата ще са катастрофални за демокрацията в Европа", категоричен е доц. Иванов.

Системата за сигурност на една държава работи, когато всички служби работят в синергия, подчерта той.

"Системата за вътрешна сигурност, конкретно ДАНС, има за задача да прониква в различните части на обществото, където има признаци за ексцесии, да взема мерки. Ако работят нормално, вероятността да се случат такива атентати е минимална. При нас имаме разделяне на функциите на службите и координацията, взаимодействието между тях е много трудно. Различен манталитет, законодателство, обучение", каза доц. Иванов.

В България е нужно консолидиране на законодателството в областта на сигурността на държавата, настоя той.

"В НС виждаме много малко политици и повече партийци. Ние нямаме единен център за подготовка на експерти в областта на националната сигурност", добави гостът.

Относно атентата доц. Иванов е на мнение, че отзвукът в Европа няма да е необходимият. 

"Основният проблем е, че се прекрачват граници на нормалното. Най-голямата грешка на охраняваните лица - спонтанно решават да осъществят контакт с публиката. За да се прави такава спонтанност, тя е режисирана", обобщи той и добави, че е "чист късмет, че Фицо не е убит".

Водещи новини

Още новини