Около 2300 души участваха в ислямистки митинг в Хамбург

Getty Images/Guliver
share

Около 2300 души се присъединиха към днешна демонстрация, свикана от ислямистката група "Мюсюлмански интерактив" в северния германски пристанищен град Хамбург, според оценки на полицията, след като акцията получи зелена светлина от властите само при строги условия, предаде ДПА.

Демонстрантите се събраха следобед в квартал Санкт Георг близо до централната жп гара сред засилено полицейско присъствие. Повечето от участниците са били мъже, според репортер на ДПА.

Протестът се проведе след като повече от 1000 души присъстваха на митинг в Хамбург, свикан от същите организатори миналия месец. Предишният митинг премина мирно, но участниците отправиха призиви за халифат.

Това предизвика възмущение в цяла Германия и  беше заклеймено от водещи политици. „Мюсюлмански интерактив“ е класифициран като екстремистка група от германските власти.

В резултат властите разрешиха днешния митинг, проведен под мотото „Срещу цензурата и диктатурата на мнението“, да продължи при строги условия, включително забрана за подбуждане на омраза или насилие.

В началото на протеста условията бяха прочетени на глас на немски и арабски.

Освен това правото на Израел да съществува не може да бъде отричано и израелските знамена не могат да бъдат изгаряни или повреждани, предупреди вчера полицията.

Също така е забранено да се призовава за халифат в Германия с думи, изображения или писмено. На предишната демонстрация на 27 април думите "Халифатът е решението" можеха да бъдат прочетени на плакати. В речите също се призоваваше за халифат като решение на социалните проблеми в ислямските държави.

Германският правосъден министър отхвърли претенциите на ислямистите за халифат

Халифатът е религиозна държава с духовен лидер, халиф, който претендира, че е наследник на мюсюлманския пророк Мохамед. Има няколко исторически примера в ислямския свят, за халифат но най-новият и противоречив беше установен от терористичната организация „Ислямска държава“ в големи части от Сирия и Ирак. Той беше широко осъден, включително от мюсюлмански учени.

Противно на желанието на организаторите, днешното събитието получи разрешение да се проведе само като стационарен митинг, без шествие, според полицията. Организаторите съобщиха и за контрадемонстрация със 100 участници, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини