САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

  • 09 май 2024 15:53

  • 281
  • 1
САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия
© Getty Images

САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия през първото тримесечие, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на официални данни от германската статистическа служба. Търговията на Германия със САЩ, общо внос и износ, възлиза на 63 милиарда евро за периода януари-март, докато тази с Китай е 60 милиарда евро, според данните.

През 2023 г. Китай беше най-големият търговски партньор на Германия за осма поредна година, като обемът на търговията възлезе на 253 милиарда евро, макар и това да е само с няколко милиона пред САЩ.

"Германският износ за САЩ расте благодарение на силната икономика там, докато и износът, и вносът за и от Китай намаляват", казва икономистът от "Комерцбенк" (Commerzbank) Винсент Щамер. По думите за промяната допринасят и структурни причини.

"Китай се придвижва нагоре по стълбицата и произвежда все по-сложни стоки, които изнася в Германия", посочва Щамер. "В същото време германските компании произвеждат все повече у дома, вместо да изнасят стоки и производство в Китай".

Берлин казва, че иска да намали експозицията си спрямо Китай поради политически причини и обвинява Пекин в "несправедливи търговски практики". Но засега Берлин не предприема активни стъпки, за да намали тази си зависимост.

САЩ спират достъпа на "Хуавей" и до по-стари американски технологии

През първото тримесечие на годината вносът на китайски стоки в Германия е спаднал с 12 на сто на годишна база, докато износът на германски стоки за Китай е намалял само с 1 на сто, посочва Юрген Матис от икономическия институт И Ве (IW).

"Фактът, че китайската икономика се представя по-зле отколкото мнозина се надяват, а американската икономика надхвърля очакванията, допринася за развитието на тенденцията", казва Матис.

В момента 10 на сто от германския износ отива в САЩ, а 6 на сто - в Китай, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.09 | 18:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини