ПАСЕ е "за" 16-годишните да гласуват

Булфото
share

"Предвид настоящата демографска тенденция се опасяваме, че застаряващото население ще остави на страна младите, като съсредоточи изборните дебати върху въпроси, касаещи предимно възрастните хора", се посочва в доклад на ПАСЕ, приет с 19 гласа "за" и 7 гласа "против".

"Подобно развитие на нещата ще изложи на риск стабилността на демокрацията, докато социалното единство днес е по-необходимо от когато и да е било", се посочва още в доклада, изготвен от депутата Милош Алигрудич.

В документа се отбелязва, че нараства процентът на въздържащите се от гласуване европейци, най-вече сред младежите между 18 и 24 години.

"Проучванията показват, че колкото по-късно младите хора се включват в политическия живот, толкова по-малко от тях после участват активно в политическите процеси, когато станат възрастни", се предупреждава още в документа.

В голяма част от европейските страни минималната възраст за гласуване е 18 години. През 2007 г. Австрия стана първата европейска страна, която я понижи на 16 години за всички избори.

Няколко германски провинции, един швейцарски кантон и три района, подчинени на британската монархия, също намалиха възрастта за гласуване от 18 на 16 години.

Водещи новини

Още новини