Портфейли за цифрова идентичност ще получат всички граждани на ЕС до 2026 г.

Getty images
share

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри нова рамка за европейска цифрова идентичност (eID). Портфейлите за цифрова идентичност трябва да са готови до 2026 г. Това е последното одобрение, което законодателството трябваше да получи, преди да влезе в действие.

С европейската цифрова идентичност гражданите на ЕС ще имат достъп до уникален и сигурен европейски цифров портфейл и ще запазят пълен контрол върху личните си данни, посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета. Тя също така ще дава достъп до обществени услуги онлайн, за да облекчи административната и институционалната тежест върху гражданите.

Съгласно новия закон държавите членки на ЕС ще предложат на гражданите и бизнеса дигитални портфейли, които ще могат да свързват техните национални цифрови идентичности с други лични документи (напр. шофьорска книжка, доказателства за квалификация, банкова сметка) до 2026 г. Гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите дигитални портфейли чрез мобилните си телефони, предаде Bulgaria ON AIR.

Брюксел одобри цифровата самоличност

От Съвета подчертават, че използването на портфейла ще е доброволно, както и че са включени достатъчно предпазни мерки за избягване на дискриминация срещу всеки, който избере да не го използва. Издаването и използването на портфейла освен това ще е безплатно.

Водещи новини

Още новини