Експерт разясни целта на Акта за цифрови услуги в ЕС и как това ще ни повлияе, докато „сърфираме“ в интернет

  • 29 февруари 2024 17:50

  • 563
  • 0
Експерт разясни целта на Акта за цифрови услуги в ЕС и как това ще ни повлияе, докато „сърфираме“ в интернет
© Freepik

Преди две седмици влезе в сила Акта за цифрови услуги на ЕС, което е едно модерно европейско законодателство, с което се цели по-ефективна защита на правата на потребителите в цифровото пространство. Това заяви в ефира на NOVA NEWS преподавателят от НБУ доц. Деница Топчийска.

Тя разясни, че по силата на новото европейско законодателство вече ще имаме право да поискаме от съответната онлайн платформа да ограничи или забрани дадено незаконно съдържание, както и да премахне профил, който е фалшив.

Досега социалните медии се бавеха в отговорите си, касаещи злоупотреби в онлайн пространството. Сега вече има срокове – всеки доставчик на подобна услуга трябва да разполага с такъв механизъм, чрез който да бъде уведомен, че има незаконно съдържание или съдържание, което противоречи на принципите на съответната социална медия, коментира доц. Топчийска.

ЕК започна разследване срещу Tik Tok

По думите ѝ, ако дадена социална платформа не вземе под внимание нашия сигнал, ние ще бъдем в правото си да сезираме съответните национални институции, каквато е Комисията за регулиране на съобщенията, които от своя страна да отнесат въпроса до ЕК.

Деница Топчийска добави, че Актът за цифрови услуги цели да защити правата ни като потребители във виртуалното пространство, а от друга да гарантира, че тяхната защита няма да накърни нечия свобода на слово.

Последвайте канала на

Владимир Василев
563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини