Чехия екстрадира в САЩ заподозрян в заговор за убийство, подкрепян от Иран

Pixabay
share

Чехия екстрадира мъж, който е обвинен в САЩ за заговор за убийството на виден критик на иранското правителство, съобщи чешкото министерство на правосъдието, предаде Ройтерс.

Министерството заяви, че Полад Омаров е бил предаден на представители на американските власти на летище "Вацлав Хавел" в Прага  днес сутринта, след като заподозреният е изчерпал всички възможности за обжалване.

Омаров е бил арестуван в Чехия през януари 2023 г. 

Министерството заяви, че министърът на правосъдието е постановил през юли миналата година в полза на екстрадицията, но действието се е забавило поради жалбата на заподозрения до Конституционния съд, където е била отхвърлена.

Омаров, заедно с Рафат Амиров и Халид Мехдиев, бяха обвинени в поръчково убийство и пране на пари за техните роли в осуетения опит за убийство на критик на иранското правителство, който е гражданин на САЩ и живее в Бруклин, Ню Йорк, пише БТА.

Финландия отказа да екстрадира в Украйна руски националист

САЩ не посочват името на предполагаемата жертва, когато описват подробно обвиненията през януари 2023 г., но Мехдиев е бил арестуван през 2022 г. в Ню Йорк за това, че е държал пушка пред дома в Бруклин на журналистката Масих Алинеджад. Дългогодишен критик на иранските закони за покриване на главата, тя е  популяризирала видеоклипове на жени, които нарушават тези закони, за милионите си последователи в социалните мрежи.

Американските прокурори през 2021 г. повдигнаха обвинения и на четирима иранци, за които се твърди, че са агенти на разузнаването на Техеран, в заговор за отвличане на журналист и активист, базиран в Ню Йорк. Макар името на мишената да не беше назовано, Ройтерс потвърди, че става дума за Алинеджад.

Водещи новини

Още новини