Финландия отказа да екстрадира в Украйна руски националист

  • 08 декември 2023 14:54

  • 938
  • 0
Финландия отказа да екстрадира в Украйна руски националист
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Върховният съд на Финландия взе решение да откаже екстрадицията на Ян Петровски, известен и като Войислав Торден, един от ръководителите на т. нар. диверсионно-щурмова разузнавателна група (ДЩРГ) "Русич", издирван от Украйна, съобщава финландското издание Helsingin Sanomat.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13621

Според информацията, съдът не е намерил основание за задържане на Петровски и реши незабавно да го освободи. В Украйна той е заподозрян за военни престъпления, извършени през периода 2014-2015 г. в Донецка и Луганска области.

В Русия расте тихата съпротива срещу войната в Украйна

Арестът на Ян Петровски във Финландия стана известен през края на август по искане на Киев. Петровски е под санкции на Европейския съюз и Съединените щати като един от командирите на ДЩРГ "Русич". Не става ясно как точно Петровски е успял да влезе във Финландия въпреки европейските санкции.

ДЩРГ "Русич" е едно от доброволческите подразделения, които воюват в Донбас от 2014 г. на страната на проруските сили. Групата заявява своите ултрадесни възгледи, а Киев обвинява "Русич" в извършване на военни престъпления.

Последвайте канала на

Калина Христова
938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини