Всеки пети служител на националното здравеопазване във Великобритания е чужденец

Novini.bg/ Canva
share

Един на всеки петима служители на националното здравеопазване в Англия не е гражданин на Обединеното кралство, според данни, които показват основната роля, която играят чуждестранните работници за поддържането на здравните услуги на Острова.

Здравни работници от 214 държави – от Индия, Португалия и Гана до малки нации като Тонга, Лихтенщайн и Соломоновите острови – са неразделна част от националното здравеопазване, а делът на длъжностите, изпълнявани от чужденци, се е повишил до рекордно високо ниво, според анализ на NHS Digital.

От 1 282 623 души персонал на пълен работен ден в здравеопазването в Англия през септември 2023 година, чиято националност е известна, 20,4% не са граждани на Обединеното кралство, предаде БНР.

Това е увеличение от 13% спрямо септември 2016 година. Индия, Филипините, Нигерия и Ирландия са основен източник на работна ръка в британското здравеопазване.

Дани Мортимър, който ръководи отдела за набиране на кадри, заяви за вестник "Гардиън", че службите са изключително благодарни на своите задгранични колеги за тяхната подкрепа и принос, но няма място за самодоволство, тъй като трудно може да се продължи с постоянно набиране от чужбина на хора за запълване на свободните работни места. Дани Мортимър изтъкна също, че не по-малко важно е и задържането на вече постъпилите на работа, тъй като в бранша има голямо текучество.

Трансплантираха успешно матка във Великобритания

Водещи новини

Още новини