Швеция няма да преговаря за нищо с Унгария за членството в НАТО

gettyimages
share

Швеция няма да преговаря с Унгария за кандидатурата си за приемане в НАТО, заяви днес шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс, цитира БТА.

Унгария е последният член на алианса, който все още не е ратифицирал шведската кандидатура. Швеция, заедно с Финландия, се кандидатира за присъединяване към НАТО през 2022 г. след руската инвазия в Украйна.

Одобрението на членството ѝ обаче бе забавено от Турция и Унгария.

САЩ обвиниха Орбан, че с "измислена външна политика" помага на Путин

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вчера подписа документите за приемането на Швеция и Унгария остана последното препятствие пред скандинавската държава.

Премиерите на Швеция и Унгария ще се срещнат идната седмица на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, но Кристершон заяви, че Швеция няма да дава нови обещания по темата за НАТО, предаде БТА. 

"Никакви искания, свързани с членството в НАТО – това не е на масата", каза Кристершон пред шведската телевизия Те Ве 4.

Той обаче добави, че двете страни имат много теми за обсъждане, включително сътрудничество в рамките на НАТО, предстоящото унгарско председателство на ЕС, подкрепата за Украйна и как да бъде постигнато най-широкото възможно взаимодействие между техните военновъздушни сили, които споделят една и съща програма за изтребител – шведският "Грипен" (Gripen).

Орбан бе разгневен от шведски критики относно развитието на демокрацията по време на управлението на неговото правителство. Той покани Кристершон в Будапеща за преговори относно НАТО. В сряда обаче той повтори, че страната му подкрепя членството на Швеция.

Кристершон каза още, че не знае кога Швеция ще стане тридесет и втората страна членка на НАТО, но че очаква това да стане "много скоро".

Водещи новини

Още новини