Унгарският парламент "не бърза" с вота за членството на Швеция в НАТО

  • 25 януари 2024 10:51

  • 670
  • 5
Унгарският парламент "не бърза" с вота за членството на Швеция в НАТО
© GettyImiges

Председателят на унгарския парламент заяви днес, че гласуването за членството на Швеция в НАТО не е спешно, след като ратификацията в Турция остави единствено Будапеща да бави продължителния процес, предаде Ройтерс.

Турските депутати гласуваха с 287 на 55 в подкрепа на присъединяването на Швеция към Алианса, след като през 2022 г. Стокхолм подаде молба за членство в отговор на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

За да стане част от НАТО, Швеция се нуждае от официалното одобрение на всички 31 страни членки, включително Унгария, макар че гласът на Турция се смяташе за най-голямото препятствие за преодоляване.

Орбан пред Столтенберг: Унгарското правителство подкрепя членството на Швеция в НАТО

Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, който поддържа приятелския отношения с руския президент Владимир Путин въпреки войната в Украйна, заяви вчера, че ще призове депутатите да одобрят шведското присъединяване при първа възможност.

В момента парламентът не е в сесия. Миналата седмица опозиционната Социалистическа партия обяви, че ще свика извънредно заседание заради Швеция.

"Не се съмнявам, че опозиционните партии, които постоянно са против унгарските интереси, ще свикат извънредно заседание, но това най-вероятно няма да стане", каза председателят на парламента и съосновател на управляващата партия на Орбан "Фидес" Ласло Кьовер. 

Последвайте канала на

Калина Христова
670 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.01.25 | 11:41

2
Точно така, да ходят с англичаните сами да се бият с руснаците и да не ни въвличат и нас.

2024.01.25 | 12:52

5
kolega greshih naprotiv pe dalite niamat smelost da se biat sas rusia
sesya

2024.01.25 | 11:36

1
Маджарските лилави са нация на русороби, време е ЕС и НАТО да ги оставят сами!! Директно изхвърляне от всички подобни структури!!

2024.01.25 | 12:51

4
kravarski bokluk ne nato i evrogeiovete shte izhvarliat ungaria naprotiv bokluk ungaria shte izhvarli tiah

2024.01.25 | 12:49

3
dobre tce e tazi ungaria tce inace evrogeiskata obshtnost vece da se e razpadnala ot pomoshti za usraina

Добави коментар

Водещи новини