Борел: Израел не може да има право на вето върху правото на палестинците да имат държава

Getty Images/Guliver
share

Израел не може да има "право на вето" върху правото на палестинците да имат държава, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде АФП.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2158

"Едно нещо трябва да е ясно: Израел не може да има право на вето върху правото на палестинския народ на самоопределение", заяви Борел на пресконференция в Брюксел след среща с египетския външен министър Самех Шукри.

"Организацията на обединените нации признава и многократно е признавала правото на палестинския народ на самоопределение. Никой не може да наложи вето върху това", добави той.

Берлин: ЕС трябва да работи за решение на конфликта в Газа на принципа "две държави"

Ръководителят на европейската дипломация говори ден след срещата на външните министри на ЕС, в която сутринта участва и израелският им колега Израел Кац.

По този повод европейците настояха за необходимостта от прилагане на решение за две държави - палестинска и израелска, за да се сложи край на войната и да се постигне стабилност в региона. Перспектива, отхвърляна досега от Израел, както потвърди в четвъртък неговият премиер Бенямин Нетаняху, посочва АФП.

От своя страна израелският министър заяви, че е дошъл в Брюксел главно за да си осигури европейска подкрепа във войната, водена от страната му, с цел да "ликвидира" "Хамас" и да постигне освобождаването на заложниците, които палестинското ислямистко движение все още държи, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2158

Водещи новини

Още новини