Полицаи щурмуват посолството на Еквадор в Лондон

share

Британската полиция е готова да влезе с щурм в посолството на Еквадор в Лондон, предаде ИТАР-ТАСС.

Според министъра на външните работи на латиноамериканската държава Рикардо Патиньо дипломатическата мисия е получило официално предупреждение, че служители от силовите структури на Обединеното кралство са готови да влязат на територията на посолството, ако не им бъде предаден основателят на WikiLeaks Джулиън Асандж.

"Еквадор се противопоставя по най-решителен начин на явната заплаха, която ни изпращат от Лондон. Ние не сме британска колония", каза министърът. Той допълни, че решението за политическото убежище на австралиеца в страната ще бъде взето до края на днешния ден.

Представител на външното министерство на Великобритания посочи, че според законите на Обединеното кралство при влизане на територията на посолството дипломатите трябва да бъдат предупредени в едноседмичен срок. По този начин той потвърди подготвянето на акция, но отрече твърденията за нейното провеждане днес.


Джулиън Асандж се крие в посолството на Еквадор в Лондон от юни. Той предприе тази крачка дни след като британските власти започнаха процедура за неговото екстрадиране в Швеция, където е обвивен в изнасилване. Основателят на сайта, публикувал поверителни документи на Държавния департамент, се страхува, че Стокхолм ще го екстрадира в САЩ, където може да получи доживотна присъда.

Водещи новини

Още новини