ЕС ще затяга санкциите срещу Беларус

share

Страните от Европейския съюз може да затегнат санкциите срещу Беларус и ще отправят протест към Минск, след като бившата съветска република експулсира шведски дипломати заради акция с призив за свобода на словото, предаде ДПА.

Отношенията между Беларус и Швеция се влошиха, след като шведска пиар компания използва малък самолет, за да хвърли над 800 плюшени мечета край Минск с послания в подкрепа на свободата на словото. "Това не е ситуация, която засяга само Швеция и Беларус. Това е ситуация, възникваща заради решение на Беларус, което засяга отношенията на ЕС с Беларус", каза дипломатът от съюза Олоф Скоог след заседание по темата.

По думите му страните от общността са се съгласили да отправят "в следващите няколко дни много ясно послание към всички беларуски посланици в Европа, в което да изразят пълна солидарност с шведите по въпроса". Скоог заяви, че държавите от ЕС също така обмислят да ограничат "политическите контакти" с Беларус и да увеличат подкрепата за продемократични групи в страната. Според него по всяка вероятност това ще стане през октомври. Той каза, че държавите от ЕС не възнамеряват да отзовават посланиците си от Беларус в отговор на експулсирането на шведските дипломати от Минск след акцията с плюшените мечета.

Водещи новини

Още новини