Украински пилоти са преминали успешно през първа фаза на обучение да летят с "Грипен"

Getty Images/Guliver
share

Първите тестови полети на украински пилоти на шведски изтребители "Грипен" са приключили, предаде Франс прес. Става дума за успешно приключено начално обучение на пилотите да летят с шведските машини, осигурено от шведското министерство на отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Швеция все още не е решила дали да даде на Украйна такива самолети, но не е и затворила вратата пред тази възможност.

"Първата фаза на обучение приключи и според отчета, който  получих от шведските въоръжени сили, тя е протекла добре", заяви за Франс прес шведският министър на отбраната Пол Йонсон.

Правителството на Швеция обяви през май в Киев, че ще покани украински пилоти и друг персонал от украинските въоръжени сили за първоначално обучение за  работа със самолетите "Грипен", произведени от компанията СААБ.

Първоначалният курс е включвал изпитателни полети със самите машини и в симулатор, както и информативни занятия. 

Украйна преговаря с Швеция за изтребители "Грипен"

"Този първи подход трябва да послужи за основа, за да се установи дали изпращането на Украйна на шведски самолети "Грипен" е възможно", заяви министърът.

От Лондон до Брюксел, преминавайки през Париж, украинският президент Володимир Зеленски настоява пред съюзниците си да доставят на Украйна модерни изтребители в борбата ѝ срещу Русия. Но това искане е сложно за изпълнение предвид по-специално нуждите за обучение на пилотите и допълнителен персонал.

В края на август Копенхаген и Хага обявиха, че ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, последвани от Норвегия. Тези машини ще бъдат пратени, когато пилотите бъдат подготвени.

САЩ също така обучават украински пилоти да работят с Ф-16.

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че бъдещите доставки на изтребители от западните страни на Украйна само ще удължат конфликта, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Водещи новини

Още новини