Опасенията за подпочвените води край Берлин растат заради планираното разширяване на гигафабриката на "Тесла"

Getty Images
share

Планираното разширяване на гигафабриката на "Тесла" (Tesla) източно от Берлин може да има сериозно въздействие върху подпочвените води в района, според регионалната асоциация по водите, цитирана от ДПА.

Ако 1 милион квадратни метра земя бъдат оградени, а върху тях бъдат застроени 963 000 кв. м сгради, това ще окаже сериозно въздействие върху формирането на нови подпочвени води, посочва в изявление водният борд "Шраусберг-Еркнер".

Разширяването ще доведе до допълнително снижаване на нивото на подпочвените води, тъй като ще изтегля 61 000 куб. м вода, а това ще се отрази на снабдяването с вода на живеещите наоколо хора. "Този факт трябва да бъде взет под внимание при планирането", посочват от борда.

Еколозите са взели проекта на мушка, тъй като той е частично разположен в зона, където водните ресурси са защитени.

Миналата седмица Агенцията за околна среда на провинция Бранденбург разпореди на американския автопроизводител да промени плановете си за разширение на завода с аргумента, че има "непреодолими пречки" за издаване на частично разрешение.

Американският пътен регулатор проверява автопилота на "Тесла"

"Тесла" обаче не споделя подобни опасения. "Всеки валеж в посочения район ще бъде просмукан в територията и ще допринесе за възобновяване на подпочвените води", посочва компанията в документите, с които кандидатства.

"Тесла" търси начин да разшири завода си за електромобили в Грюнхайде, за да може да удвои капацитета на производството му от сегашните 500 000 до 1 милион коли годишно. Това би го направило най-големият автозавод в Германия.

В момента в завода работят 11 000 души, а след разширяването те биха могли да се увеличат до 22 500 души, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини