Американският пътен регулатор проверява автопилота на "Тесла"

  • 06 юли 2023 16:55

  • 608
  • 0
Американският пътен регулатор проверява автопилота на "Тесла"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) проверява промените, които производителят на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) е направил в своята автоматизирана система за управление, известна като "Автопилот“ (Autopilot), съобщава БТА.

Проверката включва и как системата открива обекти на пътя на превозното средство и как реагира при тяхното установяване. Регулаторът проверява и дали е гарантирано, че "Автопилот" известява шофьорите, когато е необходимо те да поемат управлението. 

Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ съобщи, че "е изискала подробна информация за промените, направени във всички версии на автоматизираната система за управление". 

Tesla спечели дело, което ще се отрази на бъдещето на целия автомобилен сектор

Проверката на регулатора е част от разследване, което цели да изясни защо се е стигнало до случаи, при които превозни средства на "Тесла", снабдени със системата "Автопилот", са блъснали автомобили на аварийни служби, спрели на магистрали, за да окажат помощ на закъсали шофьори. 

Американският пътен регулатор разследва подобни инциденти от август 2021 г. насам. Започва проверка и на над 30 катастрофи, станали след 2016 г., при които са загинали най-малко 14 души.

Проверяват се всички автоматизирани системи на "Тесла", включително и "напълно автономната технология" за управление на превозни средства, която вече се тества в реални условия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини