Макрон обяви, че ще изпрати помощ за посрещане на неотложните нужди на Украйна

gettyimages
share

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че „в рамките на ​​следващите няколко часа" ще изпрати „помощ за посрещане на неотложните нужди" на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13449

„Франция осъжда този ужасяващ акт, който излага на опасност населението", заяви френският президент в Tуитър след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

„Успях да изкажа пред президента Зеленски своята солидарност с неговия народ след атаката срещу язовир „Каховка“, добави Макрон.

Зеленски: Шокиран съм!

Елисейският дворец съобщи, че кризисният център на френското министерство на външните работи бързо ще изпрати първия конвой около 10 тона стоки, поискани от украинците, свързани със здравето, хигиената и пречистването на водата, включително преносима цистерна.

Украинският президент заяви по-рано в Туитър, че е споменал пред Макрон „екологичните и хуманитарните последици от руския терористичен акт“ и е подчертал „неотложните нужди на Украйна за справяне с катастрофата“ в Херсонска област.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за разрушаването на този язовир, разположен на река Днепър, на границата между позициите на двете воюващи страни.

Градове и села на двата бряга на реката - единият под украински контрол, а другият под руски, бяха наводнени.

Зеленски посочи, че също така се е договорил с Макрон „да продължи сътрудничеството в областта на отбраната“, по-специално за противовъздушната отбрана на украинските градове.

„Надяваме се, че обучението на украинските пилоти ще започне възможно най-скоро“, добави той, а Франция обеща „базово“ обучение, без да се предопределя типът самолет, който може да бъде доставен и използван от Киев.

Украинският президент благодари също на френския си колега за неговата „подкрепа“ в Съвета за сигурност на ООН и обсъди „формите на гаранции за сигурността на Украйна“ преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, планирана за юли.

В тази връзка Париж потвърди отново, че целта е да се постигне „решителен напредък не само на терен“, във връзка с очакваната контраофанзива на Киев, „но също така да се консолидират шансовете за траен мир“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13449

Водещи новини

Още новини