Германският министър на отбраната обмисля аргументи за задължителна военна служба

gettyimages
share

Германският министър на отбраната Борис Писториус смята, че има добри аргументи за връщане на общата военна повинност. Според него това би подобрило способността на страната да реагира на бедствия и би подсилило армията и спасителните служби, съобщава БТА.

"Това може да покаже колко важни са тези институции за функционирането на нашето общество", каза Писториус, който е от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц.

Предложението му беше веднага оспорено от една от другите две партии в управляващата коалиция в Германия.

Рязък спад на желаещите за казарма в Германия

Правосъдният министър Марко Бушман от Свободната демократическа партия заяви, че по-младото поколение е било "прекалено обременено от пандемията от коронавируса през последните години". По думите му това означава, че всякакви обсъждания за въвеждане на задължителна военна служба са "напълно погрешни". Той постави под въпрос дали въобще подобно нещо е конституционно.

Министърът призна, че има множество основателни причини човек да служи в институциите, които се занимават със спасителни дейности, с оказване на помощ при бедствия или в армията, но отбеляза, че милиони хора в Германия и сега правят това поради личните си убеждения, а не защото са принудени. Според него положението би трябвало да остане такова.

Заместник-лидерът на свободните демократи Йоханес Фогел каза, че въвеждането на задължителна военна служба би попречило на модернизирането на армията на Германия и на професионалните въоръжени сили, от които според него има нужда страната.

Германия преустанови задължителната военна служба през 2011 г., след като тя беше в сила 55 години. Това стана, когато министър на отбраната беше Карл-Теодор цу Гутенберг от християндемократите. По този начин на практика беше премахната военната повинност или алтернативната възможност за работа в социалните служби.

Водещи новини

Още новини