Полша е започнала обучението на украински военни за работа с "Леопард 2"

Getty Images
share

Полша вече е започнала да обучава украински военни за работа с произведените в Германия танкове "Леопард 2", заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13434

Думите му бяха в отговор на публикации в германски медии, според които няколко държави от НАТО не спазват обещанията си да предоставят танкове "Леопард 2“ на Украйна. 

Във въпросните публикации се казва също, че Полша иска да достави танковете без необходимото допълнително обучение на екипажа, пише полският проправителствен новинарски сайт TVP.info, като се позовава на германското списание "Шпигел".

Вчера полската информационна агенция ПАП съобщи, че Блашчак е пътувал до Киев, за да обсъди плановете за доставка на танковете. 

88 танка потеглят от Германия към Украйна, боеприпаси за тях няма

Блашчак заяви, че в страната му вече се обучават украински войници за работа с тях. Въпреки че все още не може да се каже колко точно време ще е необходимо бучението, полският министър посочи, че "не става въпрос за дни или месеци", а за "седмици".

Междувременно днес британският премиер Риши Сунак е уведомил Володимир Зеленски в телефонен разговор, че украински военни вече се обучават във Великобритания за работа с британските танкове "Чалънджър 2", допълва ДПА.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13434

Водещи новини

Още новини