САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

pixabay
share

САЩ създават щаб в Германия, който да контролира и координира всички доставки на оръжие за Киев и военното обучение на украинските военнослужещи, заяви пред репортери говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

Новата структура в германския град Висбаден ще бъде "специален щаб, който ще работи под ръководството на Европейското командване на американската армия за координиране на усилията", заяви тя на брифинг.

Сингх заяви, че щабът ще се нарича "Група за подпомагане на сигурността в Украйна", като създаването му е знак, че програмата за подпомагане на Киев е планирана в "дългосрочен план".

Агенция Associated Press, коментирайки обявяването на новата структура, заяви, че откакто Русия е започнала специална военна операция, САЩ са отпуснали на Украйна оръжия и друго оборудване на стойност над 18,2 млрд. долара.

В Украйна присвоиха 7 млн. долара, предназначени за закупуване на бронежилетки

Сега САЩ се съсредоточават върху дългосрочни усилия за подобряване на отчетността на тези доставки и контрол върху това тези оръжия да не попадат в неподходящи ръце.

Агенцията пише, че миналата седмица Държавният департамент е заявил, че се опитва да предотврати кражбата в Украйна на някои от оръжията, за които се е ангажирал.

Планът за контрол на доставките на оръжие включва ограничено наземно наблюдение от страна на американски военен персонал, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър по-рано тази седмица.

Водещи новини

Още новини