Посланиците от ЕС одобриха мисия за обучение на 15 000 украински военни

Getty Images
share

Посланиците от Европейския съюз единодушно одобриха военна тренировъчна мисия за около 15 000 войници от въоръжените сили на Украйна, заявиха днес дипломати, цитирани от ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Решението, взето от посланиците на 27-те страни от ЕС, трябва да бъде официално одобрено от външните министри на държавите членки в понеделник в Люксембург.

През август върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел изказа идеята за нова инициатива за обучение на украински военни.

Според предишни изявление мисията би могла да включва обучение в сфери като логистика и защита от ядрени, биологични и химически оръжия.

Предвижда се мисията първоначално да продължи две години, а обучението да се провежда в страни от ЕС като Полша и Германия. Според източници от ЕС Германия може да тренира до 5000 украински войници в идните месеци.

Зеленски обеща победа във войната

Някои страни от съюза вече обучават украински военни въз основа на национални споразумения.

Цел на мисията на ЕС е също така координацията на различните дейности за обучение, предоставяни на Украйна от отделни държави от блока.

Досега ЕС подкрепя украинската армия, като финансира оръжейни доставки. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, са събрани 2,5 милиарда евро за военна помощ за Украйна чрез бюджетен механизъм на ЕС, наречен Европейски инструмент за мир.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Водещи новини

Още новини