Установиха теч от петролопровода "Дружба" на полска територия

Novini.bg/ Canva
share

Дарителска кампания набира средства за ремонта на камбанарията на построената през 1874 г. църква „Св. Никола“ в родопското село Арда, обяви Никола Манолов, представител на инициативния комитет за възстановяване на храма.  С дарения от местни жители и потомци на фамилии от Арда вече е ремонтирана покривната конструкция на храма.

Църквата в селото, обитавано от мюсюлмани и християни е издигната  след издаден през 1873 г.  ферман на Султан Махмуд II, според информация в книгата „Църковното дело в с.Арда“ с автор Димитър Димитров. Хронологията около построяването и освещаването на православния храм е част от драматичната и бунтовна история на селото.

Султанският ферман е издействан с посредничеството на Ксантийската митрополия, а разрешението включвало задължителните изисквания „църквата да е съществувала от старо време, да се запази в първоначалния ѝ вид и да не е близо до джамията“.

Необходим е спешен ремонт на камбанарията на храма, посочва инж. Иван Георгиев от инициативния комитет. Дарителската кампания е обявена, за да се осигурят средства за възстановяване на рушащата се мазилка, укрепване на стълбището и купола, както и поставяне на каменна облицовка. От инициативния комитет очакват в кампанията да се включат потомци на родове от с.Арда от страната и чужбина, за да бъде възстановен храмът в навечерието на неговата 150-годишнина.

Водещи новини

Още новини