В Германия стартира изграждането на нов терминал за втечнен природен газ

getty images
share

Германската енергийна компания „Дойче РеГаз“ (Deutsche ReGas) планира да започне работа по изграждането на терминал за втечнен природен газ (LNG) в град Лубмин, който се намира в североизточната част на страната. Дейностите ще стартират във вторник, съобщи компанията, цитирана от ДПА.

Лубмин е едно от няколкото крайбрежни точки в Германия, където се предвиждат терминали за регазификация на втечнен природен газ(ВПГ), доставян с кораби, имащи за цел да заменят спрените в момента доставки от Русия. Строителството ще има за цел да обнови индустриалното пристанище, което досега се е използвало само от по-малки кораби, и да създаде сигурна корабна стоянка, казаха от компанията.

Първият газ трябва да бъде доставен през терминала, изграден с частни средства, още през декември, посочиха от енергийната компания.

Олаф Шолц: Германия е готова за зимата, въпреки намалените доставки на газ от Русия

ВПГ ще бъде доставян от големи танкери, закотвени край Лубмин, до пристанището с по-малки спомагателни кораби-совалки и след това ще бъде подаван в съществуващата газова мрежа.

Лубмин е и мястото, където газопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2 в Балтийско море „акостират“ на германския бряг идвайки от Русия, но в момента по тях не тече руски газ.

Намаляването на доставките на по-евтиния руски газ доведе до далеч по-високи цени на енергията в Германия и предизвика рекордна инфлация, пише ДПА. Германската енергийна компания „Ер Ве Е“ (RWE) и норвежката компания „Стена-Пауър“(Stena-Powe)r също планират да изградят плаващ газов терминал в Лубмин.

Наетият от правителството терминал трябва да бъде готов за експлоатация до края на 2023 г.

Министърът на икономиката Робърт Хабек, се очаква да посети посети Лубмин в понеделник.

Водещи новини

Още новини