Цената на природния газ за битови нужди в Гърция е 11 евроцента за киловатчас

  • 13 октомври 2022 15:00

  • 635
  • 2
Цената на природния газ за битови нужди в Гърция е 11 евроцента за киловатчас
©
Слушай новината Слушай новината

На 11 евроцента за киловатчас възлиза цената на природния газ за битови нужди в Гърция през октомври, съобщи АНА-МПА, като се позовава на информация от „Природен газ – гръцка енергийна компания“, най-големия доставчик в сектора в страната.

Тази цена включва както данъците, така и субсидията, обявена от гръцката газова компания ДЕПА, която възлиза на 9 цента за киловатчас.

При това положение цената на природния газ е с около 20 процента по-ниска от цената на газьола (нафта за отопление), която се смята, че ще се колебае между 1,42 и 1,45 евро за литър.

Що се отнася до осигуреността с електроенергия през зимния период, на енергийна конференция зам.-председателят на гръцкия енергиен регулатор Димитрис Фурларис каза, че с превантивните мерки, взети от властите, потреблението ще бъде осигурено.

Дори при прекъсване на доставките на руски природен газ има техническа възможност за покриване на търсенето, включително за производство на електроенергия, каза той.  Фурларис каза обаче, че в такъв случай би възникнал въпрос за покриването на търсенето на природен газ в България, която след спирането на руските доставки зависи от внос през Гърция.

Над 303 милиона киловатчаса газ са преминали по Интерконектора България-Гърция в първите дни след откриването му

Според него се очаква максималното потребление в Гърция през тази зима при силен студ да се колебае между 8600 и 9200 мегавата.

Сред мерките за осигуряване на потреблението са увеличаване на производството на електроенергия от въглища, осигуряване на алтернативно гориво (дизел) за петте газови централи, които могат да работят с друго гориво, както и осигуряване на резерви от природен газ.

Според Фурларис опасенията от недостатъчни наличности на въглища и от недостиг на водни количества за водноелектрическите централи в комбинация с увеличен износ не са оправдани, защото в подобен случай цените на гръцкия пазар биха били високи и като резултат няма да има възможност за износ.

Той обясни, че в плановете за действие в случай на дефицит на енергия и при силно неблагоприятни атмосферни условия са включени и планирани прекъсвания на захранването, но уточни, че това е „краен сценарий и се надяваме, че никога няма да стигнем до там“.

Последвайте канала на

Калина Христова
635 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.13 | 16:19

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
PaulaFox

2022.10.13 | 15:08

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини